Veelgestelde vragen 

Als je nog nooit met een interieurstylist gewerkt hebt, dan heb je waarschijnlijk nog veel vragen in je hoofd. Bekijk onderstaand of je vraag er tussen staat.

 

1. Voert een interieurstylist niet de eigen smaak door in mijn interieur?

Nee, zeker niet. Een interieurstylist is er om jou te helpen een thuis te creëren en heeft er niets aan om de eigen smaak door te drukken. De interieurstylist hoeft er niet te wonen, maar is wel erg blij met een tevreden klant.

Schakel je een interieurstylist in, dan gaat deze altijd met je om tafel om al jouw wensen boven tafel te krijgen, hiervoor hebben zij gesprekstechnieken. Na aanleiding van het gesprek krijg je een moodboard die als het goed is volledig aansluit bij je wensen. Is dit niet het geval, dan is dit een moment voor feedback en kan je de interieurstylist gewoon terugsturen naar de tekentafel tot je wel tevreden bent. Kortom, geen zorgen, je zit straks niet in een modelwoning (tenzij je dit natuurlijk wil).

2. Wat als ik het uiteindelijke resultaat niet mooi vindt?

Die kans is klein. Jij laat weten wat je allemaal mooi vindt, de interieurstylist kijkt vooral naar praktische aspecten en samenhang. Veel interieurstylisten werken op een manier dat jullie het traject samen doen met daarin veel feedbackmomenten. Doordat er overleg is, en er niets in werking wordt gezet zolang jij geen akkoord geeft, is de kans heel klein dat je uiteindelijk niet blij bent met het resultaat. Vraag gerust ook aan je interieurstylist wat zijn of haar manier van werken is.

3. Hoeveel tijd neemt interieuradvies in beslag?

In principe is een interieurstylist er in getraind om je met één gesprek een ontwerp te kunnen opleveren, daarna is er natuurlijk altijd ruimte voor feedback.

Hoeveel tijd het uitvoeren van het interieuradvies gaat kosten is afhankelijk van of je zelf aan de slag gaat of het laat doen en natuurlijk het aantal ruimtes die je laat aanpakken. Enkel de woonkamer laten aanpakken kan binnen een dag voor elkaar zijn.

4. Wat voor pakketten kan ik afnemen bij een interieurstylist?

De meeste interieurstylisten leveren maatwerk. Jij hebt een ‘interieurprobleem’, die leg je voor en de interieurstylist laat weten waar hij of zij jou bij kan helpen. Denk aan onderdelen als:

 • Kleuradvies

 • Interieuradvies

 • Interieurontwerp (2d of 3d plattegrond/visualisatie)

 • Boodschappenlijst meubelen

 • Uitvoering interieurontwerp

In gesprek stellen jullie een ‘pakket’ samen met daarin wie wat doet. Vaak bieden interieurstylisten een eerste vrijblijvend kennismakingsgesprek aan (kan ook telefonisch of via Skype) om de opties en werkwijze met je door te nemen.

5. Hoe gaat een interieurstylist precies te werk?

Iedere interieurstylist heeft een eigen manier van werken, maar over het algemeen gaat het ongeveer zo:

 1. Eerste gesprek: al je wensen worden besproken, julle maken afspraken over de werkwijze.

 2. Ontvangen moodboard  je krijgt een moodboard, via de weg die jullie hebben afgesproken, met daarop een sfeerimpressie van het idee.

 3. Feedback moodboard: of je bent direct enthousiast of je wil nog wat laten aanpassen, dat kan.

 4. Ontvang interieurontwerp: Als het moodboard akkoord is, gaat de interieurspecialist een interieuradvies/interieurontwerp maken voor de ruimtes die je hebt opgegeven.

 5. Feedback interieurontwerp: Heb jij nog kleine punten die je anders zou willen zien, dan kan dit nog in overleg.

 6. Uitvoering interieurontwerp: Afhankelijk van jullie afspraken kan je hierna of zelf aan de slag, of opdracht geven dit interieurontwerp te laten uitvoeren.

6. Hoe weet ik of ik met een goede interieurstylist te maken heb?

Het is natuurlijk best spannend om iemand die je niet kent op zijn of haar woord te geloven, daarom hebben veel interieurstylisten een portfolio van projecten die ze eerder hebben gedaan. Vraag hier gerust naar, zo heb je een goed beeld van hoe de interieurstylist werkt.